Gezond en veilig werken – zo doe je dat.

Gezond en veilig werken – zo doe je dat.

We hebben het al eerder gehad over ergonomisch werken en het belang van een schone werkplek. Vandaag gaan we verder in op veilig en gezond werken.

Veilig en gezond werken

Overal in de media lees je het: “zitten is het nieuwe roken”. Er worden steeds meer onderzoeken gepubliceerd over de negatieve effecten van te lang en te veel zitten. Volgens deze onderzoeken hebben mensen die dagelijks 8 tot 11 uur zitten 15% meer kans om binnen drie jaar te overlijden dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten. Best confronterend!

En nu denk je vast: 8 tot 11 uur zitten. Dat klinkt erg lang. Maar tel alle uren dat je zit maar eens bij elkaar op. In de auto, vergaderen, lunchen, werkuren achter je bureau, ’s avonds tijdens het eten en misschien later op de avond nog even Netflixen? Je brengt zomaar heel wat uurtjes zittend door.

Er is een simpele oplossing

Meer bewegen en minder zitten. Wie onvoldoende beweegt heeft een grotere kans op klachten, zowel lichamelijk als geestelijk. Oké, we moeten dus meer bewegen. Maar hoe zit dat dan met al die zittende beroepen? Je kunt toch niet de hele dag staand je werkzaamheden uitvoeren?

Dat is inderdaad niet mogelijk en nodig. Je zou wel kunnen kijken of er staande werkplekken kunnen worden gecreëerd. Zo kan je afwisselen tussen zittend en staand je werkzaamheden uitvoeren. Op veel kantoren is dit geen probleem omdat er gewerkt wordt in de Cloud en je hiermee flexibel bent in de keuze van je werkplek. Je hebt zelfs bureau loopbanden. Wandelen terwijl je werkt. Maar waarschijnlijk gaat dit de meeste werkgevers net iets te ver. 😉

Meer bewegen tijdens je werkdag? Het is niet zo ingewikkeld. Haal eens een extra kopje koffie voor je collega. Of loop wat vaker de trap op en neer. Een frisse neus halen tijdens de pauze draagt ook bij aan meer beweging. Heb je ook taken die niet zittend hoeven worden uitgevoerd? Wissel deze dan af met je zittende werk. Allemaal manieren om meer in beweging te zijn.

Wist je trouwens dat koffie halen voor je collega’s een moderne vertaling is van vlooien bij apen? Luister hier de podcast van Bioloog Constanze Mager van Burgers’ Zoo. Ze heeft onlangs een boek uitgebracht waarin verrassende oplossingen uit het dierenrijk worden aangedragen voor dagelijkse problemen en uitdagingen op het werk.

Langdurig beeldschermwerk

Niet alleen langdurig zittend werk kan zorgen voor gezondheidsklachten. Wat dacht je van langdurig beeldschermwerk? Hier kleven ook heel wat gezondheidsrisico’s aan. De belasting op je schouders, nek en polsen kan voor langdurige klachten zorgen.  En wist je dat oogleden bij intensief beeldschermwerk nauwelijks knipperen? Hierdoor raken je ogen snel oververmoeid. Het risico op gezondheidsklachten verklein je al snel door beeldschermwerk af te wisselen met andere taken. Je zou ook kunnen denken aan het gebruik van pauzesoftware. Hierdoor word je verplicht een moment rust te nemen van je werk. En vaker sneltoetsen gebruiken in plaats van de muis om je pols te ontlasten. Hierbij een link naar wat handige sneltoetsen.

ISO 9001:2015 certificering

Sinds 5 september 2016 is Office IT ISO 9001:2015 gecertificeerd. Kwaliteitsmanagement staat daarbij voorop. Bedrijfsprocessen zijn in kaart gebracht en geoptimaliseerd. Deze procedures actueel houden is een doorlopend proces waarbij verschillende facetten aan bod komen, waaronder ook veilig en gezond werken

Veilige werkomgeving

Een veilige werkomgeving is minstens zo belangrijk als een gezonde werkomgeving. Het heeft allemaal met elkaar te maken. In onderzoeken komt naar voren dat er 62% minder bedrijfsongevallen plaatsvinden als werknemers gezond en fit zijn. Ze kunnen zich dan beter concentreren, zijn alerter en werken veiliger.

Veiligheid is een belangrijk punt. Een werkplek moet eenvoudig toegankelijk zijn zodat deze snel kan worden verlaten in geval van nood. Kijk goed naar de inrichting. Zijn alle kabels netjes weggewerkt? Kunnen alle kasten makkelijk open en dicht?

Er moeten nooduitgangen zijn. Duidelijk herkenbaar door middel van goed functionerende noodverlichting. Is het vluchtplan duidelijk? Weet iedereen waar de brandblussers hangen en wat je moet doen in geval van nood? Is er een EHBO-koffer aanwezig met de juiste producten?

Bij Office IT zijn er twee collega’s die jaarlijks de BHV-training volgen. Zo is er altijd iemand aanwezig die adequaat kan handelen in geval van nood. Zij zorgen ook voor instructie naar collega’s met betrekking tot veiligheid op de werkvloer.

Natuurlijk is iedereen in de eerste instantie zelf verantwoordelijk voor voldoende beweging en een gezonde leefwijze. Het begint bij jezelf. Dus kijk eens kritisch naar je werkplek. Moet je iets aanpassen? Staat al je meubilair goed afgesteld? En je bewegingspatroon. Ben je een bureaustoelklever, of sta je regelmatig op om even te bewegen?

Kom in beweging. Je voelt je veel beter en het draagt bij aan het voorkomen van (toekomstige) gezondheidsklachten.

Meer info?

Neem contact op met Nick, hij vertelt je graag over de mogelijkheden.