Hoe ga je om met verdachte e-mail bijlagen?

Hoe ga je om met verdachte e-mail bijlagen?

Veel mensen worden er gek van, spam mails. Sommige mensen ontvangen er dagelijks tientallen, maar wat kun je hier nou tegen doen? En hoe ga je om met de e-mail bijlagen?

In ons vorige blog werden 4 tips gegeven over hoe je kunt omgaan met spam mails en hoe je kunt voorkomen dat je deze mails blijft ontvangen.

E-mail bijlagen

In dit blog gaan we het specifiek hebben over bijlagen die bij dergelijke spam e-mails gestuurd worden.

Het gebeurd nog te vaak dat mensen verdachte e-mails en meegestuurde bestanden gewoon openen zonder hierbij na te denken. Het openen van e-mail bijlagen gebeurd zelfs zo veel dat het een van de meest voorkomende manieren is om geïnfecteerd te raken met malware.

Het is belangrijk dat je bijlagen in mails niet opent zodra je niet weet wie de afzender is. Ook kunnen bijlagen die er gewoon uit zien als een Word, PDF of Excel bestand schadelijk zijn voor je computer.

Het openen van een bijlage kan de computer op welke deze geopend is soms onmiddellijk besmetten. Dit kan oplichters en criminelen dus ook gelijk toegang geven tot het netwerk.

computer virus

Veel spam mails worden automatisch gefilterd door e-mail systemen. Toch glippen er regelmatig nog spam mails door dit filter heen. IT afdelingen kunnen regels opstellen om te voorkomen dat bepaalde bijlagen kunnen worden verzonden of ontvangen. Maar zelfs als dit gebeurd is het nog van belang om toch goed op te letten op de echtheid van de bijlagen.

Ook als je de persoon kent van wie je de mail gehad hebt is de bijlage nog niet per definitie veilig. Deze persoon kan zelf ook gehackt zijn of misschien gebruiken oplichters zijn of haar naam om deze mails te verspreiden.

Open nooit e-mail bijlagen als het niet goed aanvoelt en raadpleeg een expert als je het niet zeker weet.

Video over verdachte e-mail bijlagen

3 belangrijkste tips over e-mail bijlagen

  1. Open of bewaar nooit bijlagen van een onbekende afzender.
  2. Zelfs als een e-mail komt van iemand die u vertrouwt, maar je hebt een vreemd gevoel bij de inhouden. Open de bijlage dan niet.
  3. Laat het je IT-afdeling weten als je verdachte mails ontvang.

Fraudehelpdesk en waarschuwingen

Zodra je verdachte mails tegenkomt is het wenselijk om het bedrijf uit wiens naam de mail verstuurd is hierover in te lichten. Als dit bedrijf is ingelicht kunnen ze namelijk met een statement naar buiten komen dat er oplichters actief zijn onder de naam van het bedrijf. Nu kunnen ze klanten namelijk alert maken en oplichtingen voorkomen.

Ook is het wenselijk om fraude te melden bij de fraudehelpdesk. Dit is een instantie die is opgericht in 2011 en wordt gesubsidieerd door de overheid. Het bedrijf is gespecialiseerd in het voorkomen van fraude en ze bieden hulp aan slachtoffers. Door rapportages naar het ministerie van Justitie en Veiligheid hebben ze een korte lijn met de autoriteiten.

Phishing

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij een oplichter een slachtoffer naar een valse webpagina lokt. Dit gebeurt in de meeste gevallen via e-mails.

Een oplichter doet zich vaak voor als bank of overheidsinstantie en vraagt vervolgens om inloggegevens op een valse website. Deze websites zijn vaak goed nagemaakt maar zijn zeker van de echte te onderscheiden. Ze zijn namelijk vaak erg onpersoonlijk, er staan taal- en stijlfouten in en ook is het websiteadres in de adresbalk niet correct.

In ons vorige blog kun je meer lezen over phishing.

Contact

Wij hopen dat je wat hebt gehad aan de informatie in dit blog. Wil je meer informatie? Neem gerust contact op! 088 6334 334 of per mail info@officeit.nl

Meer info?

Neem contact op met Nick, hij vertelt je graag over de mogelijkheden.