Hoe maak je een goede back-up?

Hoe maak je een goede back-up?

Ondernemingen hebben vaak een grote verzameling belangrijke bedrijfsgegevens. Deze gegevens zijn van groot belang voor de continuïteit van een organisatie. Toch is het zo dat veel ondernemers geen (goede) back-up maken van alle data.  

3 stappen om een back-up te maken

Je denkt misschien dat dit je niet zal overkomen, maar wist je dat een kwart van de kleine en middelgrote ondernemingen te maken krijgt met cyberaanvallen zoals ransomware of phishing? Een onaangename ervaring kan een aanzienlijke impact hebben op je bedrijf. Je kunt deze situaties niet volledig vermijden. Je kunt eventuele schade wel zoveel mogelijk beperken. Ik hoor je al denken: hoe doe je dat dan? Dit doe je door een goede back-up van belangrijke bedrijfsgegevens te maken. Als je dan om de een of andere reden geen toegang meer hebt tot je bestanden, zijn back-ups een belangrijk vangnet.

In dit blog geven we je een aantal handige tips.

Wat is een back-up?

Er zijn twee soorten back-ups: bestandskopie en systeemkopie. Bestandskopie kopieert alleen je bestanden. De systeemkopie is een één-op-één-kopie van de volledige harde schijf van de computer. Als er iets misgaat, kunt je de kopie raadplegen om bestanden, instellingen en programma’s te herstellen. Daarom is de veiligste optie om regelmatig (bij voorkeur dagelijks) back-ups te maken.

Dit is hoe je een goede back-up maakt

Af en toe een aantal bestanden knippen en plakken naar een externe harde schijf is niet genoeg. Wil je echt een goede back-up maken zodat je bestanden bewaard blijven bij een incident of cyberaanval?

Volg dan deze drie stappen:

  • Dagelijkse back-up
    Hoe vaker je een back-up maakt, hoe beter. Als je het dagelijks doet weet je zeker dat er niet meer dan een enkele dag verloren gaat bij een incident of cyberaanval. Daarom, hoe vaker je een back-up maakt, hoe minder het je kost als er iets mis gaat.
    Tip: stel de frequentie van automatische back-ups in op “Dagelijks”.
  • Maak een back-up naar fysieke en digitale locaties
    Het lot kan op veel manieren worden getroffen. Fysiek kun je bijvoorbeeld getroffen worden door diefstal of een brand en digitaal ben je niet veilig voor hackers. Maak daarom back-ups op zowel fysieke als digitale locaties.
  • Test regelmatig of de back-up effectief is
    Voorafgaand aan de test weet je niet of de back-up optimaal werkt. Als het namelijk niet werkt heb je er uiteindelijk niks aan als er iets mis gaat. Test en controleer daarom regelmatig of het maken van de back-up naar verwachting verloopt.

Hoe de back-up testen?

Bekijk hier het stappenplan voor het testen van back-ups voor de meest gebruikte systemen. 

Windows 10

  1. Klik op ‘Start’ en ga naar ‘Instellingen’.
  2. Klik op ‘Bijwerken’ en ‘Beveiliging’ en vervolgens ‘Back-up’.
  3. Klik op de knop ‘Meer opties’.
  4. Scroll helemaal naar beneden en klik onderaan op ‘Bestanden terugzetten vanuit de huidige back-up’.
  5. Selecteer de bestanden die je wilt terugzetten.
  6. Klik op de groene ronde knop met witte pijl onderaan in het midden van het scherm. De bestanden worden nu teruggezet.

Windows opent je bestanden standaard in de laatste back-up. Maar het kan zijn dat je een oudere back-up wilt terugzetten. Deze kun je terug vinden door de twee knoppen links en rechts van de groene ronde knop onderin het scherm.

MAC

Je kunt al je bestanden in één keer terugzetten met Time Machine.

  1. Klik op het Time Machine-symbool in de menubalk
  2. Kies ‘Activeer Time Machine’
    Als het Time Machine-symbool niet in de menubalk wordt getoond, kies je Apple-menu ‘Systeemvoorkeuren’, klik je op ‘Time Machine’ en selecteer je vervolgens ‘Toon Time Machine in menubalk’.
  3. Selecteer de onderdelen die je wilt terugzetten (losse mappen of de gehele schijf) en klik op ‘Zet terug’.

Waar moet je op letten tijdens de back-up test?

Om te kijken of je na een incident weer aan de slag kan bekijk je of het lukt om belangrijke bedrijfsprocessen te hervatten. Je kunt dit testen door een aantal belangrijke bestanden te openen in de back-up. Je kunt ook kijken of het lukt om verschillende systemen of applicaties te openen binnen de back-up.

Het belangrijkste is dat het testen van je back-up deel uitmaakt van jouw back-up plan om niet tegen verassingen aan te lopen wanneer je een back-up echt nodig hebt.

Bekijk hier de nieuwste berichten

Contact

Wij hopen dat je wat hebt gehad aan de informatie in dit blog. Wil je meer informatie? Neem gerust contact op! 088 6334 334 of per mail info@officeit.nl

Of bekijk dit blog over het belang van een back-up voor bedrijven.


Meer info?

Neem contact op met Nick, hij vertelt je graag over de mogelijkheden.