Waar moet een veilig wachtwoord aan voldoen?

Waar moet een veilig wachtwoord aan voldoen?

Steeds meer zaken worden online afgehandeld. Hierdoor heb je met veel verschillende wachtwoorden te maken. Het wordt steeds lastiger om een goed en veilig wachtwoord te verzinnen. Men neemt vaak niet de moeite om een nieuw en uniek wachtwoord te maken. Maar stel je eens voor wat de gevolgen kunnen zijn van een te makkelijk wachtwoord. Zeker als het wordt gebruikt voor meerdere accounts. Je persoonlijke gegevens zijn belangrijk en het is zeker niet de bedoeling dat deze worden gestolen of op een andere wijze worden misbruikt.

Valkuilen bij het bedenken van inloggegevens.

Een wachtwoord dat nog heel veel wordt gebruikt is “123456”. Dat getuigt sowieso al niet echt van veel creativiteit op het gebied van wachtwoorden bedenken. Gelukkig zie je tegenwoordig dat websites een verplichting inbouwen om wachtwoorden sterker te maken. Zo verplichten ze je tot het gebruik van een speciaal teken, hoofdletters en cijfers. Vaak wordt er dan voor gekozen om een speciaal teken als een “@” aan het begin van het woord te gebruiken en aan het eind een cijfer. De hoofdletter komt, zoals gebruikelijk, aan het begin van het woord. Dit is nog vrij eenvoudig te achterhalen voor cybercriminelen. En dus niet veilig genoeg. Een wachtwoord moet complexer in elkaar zitten.

Gebruik je persoonlijke gegevens in je wachtwoorden? Niet doen!

Of wat dacht je van het gebruik van persoonlijke gegevens in je wachtwoord? Dit wordt vaak gedaan omdat men bang is om anders de inloggegevens te vergeten. Begrijpelijk, maar niet veilig. Het zijn immers voor de hand liggende gegevens. Een hacker kan deze gegevens eenvoudig achterhalen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel methodes om een wachtwoord wel veilig te maken.

Je wachtwoord veilig opslaan.

Vind je het lastig vinden inloggegevens te onthouden? Of iedere keer een nieuw wachtwoord te moeten verzinnen? Denk dan eens aan het gebruik van een programma waarmee je inloggegevens kan beheren en aanmaken. Het is een soort digitale kluis waarin al je wachtwoorden worden aangemaakt en bewaard. De wachtwoorden zijn veilig opgeslagen en je hoeft niet stil te staan welk wachtwoord bij welk account hoort.

Wil je zelf een wachtwoord verzinnen?

Gebruik een wachtzin in plaats van een wachtwoord. Bijvoorbeeld: ICT is Een Mooi Vak. Voeg daar nog wat speciale tekens en cijfers aan toe en je hebt een wachtzin die vele malen lastiger te hacken is dan een wachtwoord.

Verificatie middels twee factor authenticatie

Steeds vaker wordt er ook gebruik gemaakt van de zogeheten twee factor authenticatie (2FA). Je logt in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Hierna volgt er een tweede factor. Dit kan in de vorm van een code die je ontvangt per sms, een vingerafdruk, of een melding die je ontvangt in een speciale twee factor authenticatie app. Er zijn verschillende partijen die hiervoor oplossingen bieden. Office IT is “Goldpartner” van ESET. Een partij die is gespecialiseerd op het gebied van privacy- en securityoplossingen. Zo hebben ze ook een oplossing voor twee factor authenticatie. Deze werkt middels een melding via een app. Deze securityoplossing bieden wij standaard bij onze online werkplekken.

Hulp of advies nodig?

Mocht je vragen hebben met betrekking tot het gebruik van veilige wachtwoorden? Of gebruik je al veilige wachtwoorden en wil je een extra factor inbouwen? Neem dan vrijblijvend contact op. Ook op het gebied van andere security- en/of privacyvraagstukken denken wij graag met je mee. We bieden ook een securityscan. Hiermee brengen we de zwakke punten binnen jouw netwerk in kaart en geven een advies met betrekking tot het aanpakken van de verbeterpunten.

Contact per e-mail: sales@officeit.nl      Telefoon: 088-6334334

Meer info?

Neem contact op met Nick, hij vertelt je graag over de mogelijkheden.