Windows 11 van Microsoft : functies, release en meer

Windows 11 van Microsoft : functies, release en meer

Het is bijna tijd voor de release van een nieuwe versie van het meest bekende desktopbesturingssysteem: Microsoft Windows.

De release van deze update staat vooralsnog gepland in oktober 2021. Veel van de screenshots die Microsoft rond de release heeft uitgebracht, hebben een datum van 20 oktober op de taakbalk, met de tijd ingesteld op 11.11.

Windows 11 zal waarschijnlijk 1x per jaar een belangrijke functie-update uitbrengen in plaats van de twee die nu wordt uitgebracht voor Windows 10. Uiteraard zullen er gewoon beveiligingsupdates zijn.

Systeemvereisten

Windows 11 kan worden geïnstalleerd op processors die vanaf ongeveer 2016 en later zijn gemaakt. Ook is er ondersteuning voor TPM (Trusted Platform Module) vereist. Door middel van de PC Health Check-app van Microsoft kun je controleren of jouw pc wordt ondersteund.

De strengere eisen zijn te danken aan de beveiligingsmaatregelen die processors vanaf die datum hebben, ondersteuning voor een TPM (Trusted Platform Module) is officieel verplicht – hoewel het in de toekomst mogelijk lijkt te zijn om deze op oudere machines te installeren (Microsoft test het momenteel bijvoorbeeld op 7e generatie Intel Core-pcs).

Je hebt een Microsoft-account nodig om Windows 11 Home in te stellen, dit is niet het geval bij andere versies van Windows.

Nieuwe functies

De updates worden tot veertig procent kleiner en Windows 11 wordt het meest veilige besturingsprogramma van Microsoft tot nu toe.

Windows 11 heeft een aantal nieuwe functies:

  • Nieuw startmenu en taakbalkontwerp
  • Veel ruimte voor maatwerk door het gebruik van Widgets
  • Je kunt je scherm instellen zoals je wilt door het gebruik van snapgroepen

Windows 11 heeft verschillende wijzigingen aangebracht in de interface, waaronder een nieuw Start-menu dat meer op een app-opstartprogramma lijkt, meer afgeronde hoeken, snap-bedieningselementen waarmee je een venster op een plek in je scherm kunt vastzetten (en snap-groepen), een nieuw Widgets-gebied en pictogram in de taakbalk en een nieuwe Windows-installatie-ervaring.

Snap-groepen en Snap-lay-outs bieden meer flexibiliteit. Jouw lay-outs worden onthouden, bijvoorbeeld ook hoe jouw vensters op een extern beeldscherm staan ingedeeld en geeft toegang tot die indeling wanneer je jouw apparaat weer aansluit op het externe beeldscherm.

Veel pictogrammen zijn ook bijgewerkt, waardoor alles een frisse uitstraling heeft in vergelijking met Windows 10.

Het nieuwe startmenu is de belangrijkste wijziging in het ontwerp. De taakbalkpictogrammen staan nu gecentraliseerd (je kunt ze desgewenst terugzetten). Het startmenu toont ook de meest recente gebruikte bestanden.

Personaliseer je bureaublad met Windows Widgets

Windows Widgets zullen een belangrijk onderdeel zijn van je bureaublad. Door middel van AI zullen widgets worden voorgesteld die binnen jouw interessegebied liggen. Er zijn meerdere widgets beschikbaar, waaronder weerberichten, kaarten, nieuws en meer.

Er zal ook een uitgebreide donkere modus komen. De rechte kaders worden meer afgeronde hoeken en je kunt je achtergrond personaliseren door de keuze uit allerlei verschillende wallpapers.

Android-apps kunnen nu ook op Windows 11 worden geïnstalleerd via de Microsoft Store. De apps komen uit de Amazon Appstore, dus er zullen niet zoveel apps beschikbaar zijn als binnen de Google Play store. Om bij deze apps te kunnen moet je je eerst aanmelden met een Amazon-account.

Microsoft Teams zal als vast onderdeel in het besturingssysteem worden gezet en lijkt nu de voorkeur te hebben boven Skype.

Meestgestelde vragen over Windows 11


Is Windows 11 al beschikbaar?

De releasedatum van Windows 11 ligt ergens rond 20 oktober 2021.


Wat gaat Windows 11 kosten?

De upgrade is gratis voor gebruikers van Windows 10, maar de minimum systeemvereisten voor Windows 11 zijn hoger dan die van Windows 10, zeker wat betreft de processor.


Hoe weet ik of mijn pc geschikt is voor Windows 11?

Je kunt de PC Health Check-app gebruiken om te bepalen of je apparaat in aanmerking komt voor een upgrade. Veel pc’s die jonger zijn dan vier jaar kunnen upgraden. Ze moeten de meest recente versie van Windows 10 gebruiken en voldoen aan de minimale hardwarevereisten.


Wat is het verschil tussen Windows 10 en Windows 11?

Ten opzichte van Windows 10 krijgt het Windows 11 onder andere een gewijzigd startmenu, een centraal gepositioneerde taakbalk en Teams geïntegreerd. Deze versie heeft alle kracht en beveiliging van Windows 10 met een opnieuw ontworpen en opgefrist uiterlijk. Het wordt ook geleverd met nieuwe tools, geluiden en apps.


Hoe lang blijft Windows 10 nog ondersteund?

De ondersteuning voor Windows 10 loopt af op oktober 2025. Je kan dus nog zorgeloos 4 jaar gebruik maken van Windows 10.


Wanneer kan ik een pc kopen waarop Windows 11 al is geïnstalleerd?

Pc’s met deze nieuwe versie van Windows zijn later dit jaar verkrijgbaar.


Werken mijn accessoires met Windows 11?

Als je accessoires werkten met Windows 10 en voldoen aan de Windows 11 vereisten, zouden ze moeten werken met Windows 11. Neem contact op met de fabrikant van je accessoire als je het zeker wilt weten.


Ik wil nu een pc kopen. Kan ik Windows 11 later installeren?

De meeste Windows 10-pc’s die momenteel worden verkocht, kunnen upgraden. Om de pc te upgraden, moet deze voldoen aan de minimale hardwarespecificaties en er is specifieke hardware vereist voor bepaalde functies.


Wanneer kan ik mijn Windows 10-apparaat upgraden naar Windows 11?

Als jouw huidige pc de meest recente versie van Windows 10 gebruikt en voldoet aan de minimale hardwarespecificaties, kan deze upgraden. Niet alle Windows 10-pc’s die in aanmerking komen voor een upgrade, zullen tegelijkertijd een aanbod krijgen om te upgraden. Om te bekijken of je pc in aanmerking komt voor een upgrade, download je de PC Health Check-app en voer je deze uit. Zodra de uitrol van de upgrade is gestart, kunt je controleren of deze klaar is voor je apparaat door naar Instellingen/Windows Updates te gaan.


Wat moet ik doen als mijn pc niet voldoet aan de minimale hardwarespecificaties? Kan ik Windows 10 blijven gebruiken?

Je kan Windows 10 tot en met oktober 2025 veilig gebruiken. Hierna vervalt de ondersteuning.


Neemt Windows 11 meer ruimte in op mijn pc dan Windows 10?

Nee. Beide versies hebben ongeveer dezelfde hoeveelheid schijfruimte nodig. Tijdens het upgradeproces is echter extra ruimte vereist. Windows schoont deze extra schijfruimte ongeveer 10 dagen nadat de upgrade is voltooid op.


Wat gebeurt er met mijn bestanden als ik upgrade?

Al je bestanden en gegevens worden standaard overgedragen. We raden je echter aan een back-up van je bestanden te maken voordat je met de installatie begint. 


Kan ik na de upgrade teruggaan naar Windows 10?

Ja. Als je de upgrade hebt geïnstalleerd, is er een periode van 10 dagen waarin je kunt terugkeren naar Windows 10 met behoud van de meegebrachte bestanden en gegevens. Na deze 10 dagen moet je een back-up van je gegevens maken en een “schone installatie” uitvoeren om terug te gaan naar Windows 10.


Kan een echt oude pc draaien op Windows 11?

Je kunt de PC Health Check-app gebruiken om te bepalen of je apparaat in aanmerking komt voor een upgrade. Veel pc’s die jonger zijn dan vier jaar kunnen upgraden. Ze moeten de meest recente versie van Windows 10 gebruiken en voldoen aan de minimale hardwarevereisten.


Welke editie krijg ik bij een upgrade?

De gratis upgrade is voor dezelfde editie als die je op jouw Windows 10-apparaat hebt. Als je Windows 10 Home edition hebt, krijg je een upgrade naar Windows 11 Home edition.


Mocht je meer informatie willen over Microsoft Windows 11? Neem dan gerust contact op! Tel: 088 6334336

Meer info?

Neem contact op met Nick, hij vertelt je graag over de mogelijkheden.