Wifi in alle soorten en maten

Wifi in alle soorten en maten

Overal om ons heen kun je het krijgen; WiFi. Draadloze netwerken aangesloten op het internet waar je al dan niet tegen betaling gebruik van kan maken in het restaurant, bij de tandarts op de camping, je kan het zo gek niet bedenken of het is er. Super handig maar er hangen ook gevaren aan het gebruik… Vaak is de WiFi ook enorm traag, of het werkt zelfs helemaal niet.

wifi

Als je WiFi goed wilt laten werken moet je met veel factoren rekening houden. Zo kun je denken aan de omgeving natuurlijk, welke obstakels en stoorbronnen er aanwezig zijn. Vooral obstakels met of van metaal (denk aan een betonnen muur met betonijzer erin) zorgen dat signalen slecht doorkomen. De snelheid kan dan flink teruglopen of zelfs connectie verlies tot gevolg hebben. Ook de invloed van externe stralingsbronnen zoals magnetrons of garagedeur openers zorgen ervoor dat signalen verstoord kunnen worden. De keuze voor de apparatuur en de kanalen waarop gewerkt wordt is voor een goed draadloos netwerk heel belangrijk. Veel apparatuur (zoals die magnetron) gebruiken de 2.4GHz band maar ook de minder bekende 5GHz band die gebruikt kan worden wordt veel gebruikt op andere plekken zoals in de scheepvaart.

WiFi aanleggen is niet gemakkelijk

Het opzetten en uitwerken van een goed draadloos netwerk verreist dus best wat kennis en inzicht. Je wordt tegenwoordig overspoeld met aanbieders van WiFi apparatuur die worden verkocht met beloftes die helemaal niet waar gemaakt kunnen worden. Veel goedkope apparatuur kan bijvoorbeeld maar 5 gelijktijdige connecties aan en daar ga je, tegenwoordig, als gezin thuis zo overheen met alle laptops, ipads en telefoons. En dan blijkt het voor geen meter meer te werken. Hetzelfde zien we ook in hotels, campings en jachthavens waar we geregeld WiFi netwerken nalopen omdat het niet goed functioneert. Slecht opgezette netwerken door partijen die er simpelweg te weinig verstand van hebben….

wifi

Veiligheid van WiFi netwerken

Een ander heel belangrijk aspect is de veiligheid. Als je met een openbare netwerk zonder beveiliging verbinding maakt dan is het heel makkelijk met de juiste apparatuur die verbinding, ook als je er intussen niet meer mee verbonden bent, af te luisteren en zo data te onderscheppen. Denk daar aan en als je ergens bent geweest en verbinding hebt gemaakt met een openbaar netwerk, verwijder die dan later ook zo snel mogelijk van je telefoon.

Contact

Office IT heeft veel ervaring met grote WiFi netwerkoplossingen voor grote hoeveelheden gebruikers (honderden tegelijk) en ook voor over grote afstanden (tientallen kilometers). Mocht je ergens een probleem hebben of simpelweg meer informatie willen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen via telefoon of e-mail. Wij hopen dat je wat hebt gehad aan de informatie in dit blog.  088 6334 334 of per mail info@officeit.nl

Meer info?

Neem contact op met Nick, hij vertelt je graag over de mogelijkheden.