Wapenen tegen een cryptolocker-virus

Wapenen tegen een cryptolocker-virus

Iedereen kent ze wel intussen; de beruchte Cryptolocker Virussen. Maar wat is het nu eigenlijk en wat kun je het beste doen om je er tegen te wapenen. Cryptolocker is een zogeheten malware waarbij alle computerbestanden verloren kunnen gaan, zelfs back-up bestanden! Een Cryptolocker virus komt vaak binnen via e-mails en links en zodra het virus is binnengedrongen zal het alle bestanden versleutelen zodat je er niet meer bij kunt. Het is een hardnekkige vorm dat gebruik maakt van een heel hoog encryptie nivo. Vaak is de enige manier om dan je bestanden nog terug te krijgen de criminelen te betalen voor de geheime sleutel. Meestal gaat dit via Bitcoins. Anti virus scanners en firewall’s zijn ook geen garantie dat altijd alle virussen buiten de deur blijven….

Op televisie zie je wel eens die reclame over Phising mails waarbij criminelne bijv. bank gegevens proberen te verkrijgen. De man staat ergens hoog op een toren te schreeuwen, Hang Op, Klik weg, bel uw bank…. Nu hoef je met een cryptolocker virus mail natuurlijk niet je bank te bellen maar in de bases komt het wel op hetzelfde neer. Heb je een mail ontvangen van een ogenschijnlijk bekende of misschien onbekende, staan er vreemde dingen in, moet je zogenaamd iets bevestigen, klikken op een linkje etc. wees er dan zeker van dat het in orde is. Kijk altijd voordat je klikt op een link waar deze naar toe gaat. Je kan bijvoorbeeld heel simpel even je muis bewegen over de link zonder te klikken.

De mails zien er soms zo echt uit dat het absoluut geen schande is als je per ongeluk toch een keer in de val loopt. De consequenties zijn alleen vaak wel heel vervelend. Je komt voor de keuze te staan; ga ik betalen of niet. Als je betaald krijg je je bestanden terug maar zo hou je wel deze vorm van criminaliteit in stand.

Er is 1 manier om dit voor te zijn….. en dat is door gebruik te maken van Online Backup! Als je lokaal back-ups maakt of op een aangesloten externe harde schijf of NAS dan kunnen ook die back-ups besmet raken. Met de online back-up oplossing van Office IT heb je daar geen last van. Mocht alles besmet raken op je computer dan kun je makkelijk terug naar de bestanden van de dag ervoor via de online back-up omgeving. Mogelijk ben je dan wat werk kwijt van die dag maar daar blijft het dan bij. Dus regelen die online back-up!

Meer info?

Neem contact op met Nick, hij vertelt je graag over de mogelijkheden.