Van seintorens naar VoIP: de geschiedenis van de telefonie.

Van seintorens naar VoIP: de geschiedenis van de telefonie.

 

De geschiedenis van telefonie: van seintorens tot VoIP

Telefonie heeft een lange geschiedenis. Tegenwoordig kunnen we bellen via het internet (VoIP), maar voor dit zover was heeft telefonie een hele ontwikkeling doorgemaakt. Dit proces begon ongeveer 150 jaar geleden en loopt nog steeds.

Optisch telegraaf systeem

Fransman Claude Chappe kwam in 1793 met het optisch telegraaf systeem. De snelheid waarmee kon worden gecommuniceerd was voor die tijd ontzettend snel. Binnen 10 minuten kon een bericht over een lengte van ruim 200 kilometer worden overgebracht.  Het systeem bestond uit een keten van seintorens op ongeveer 10 tot 20 kilometer afstand van elkaar. Op een toren bevond zich een seinpaal met armen. Door deze in bepaalde standen te zetten konden berichten worden doorgeseind.

Elektrische telegraaf

De meest bekende uitvinder op het gebied van de elektrische telegraaf was Samuel Morse. Middels een draadverbinding, vaak aangelegd langs spoorlijnen, werden codes doorgeseind. Dit werd gedaan door elektrische stroom in een bepaald patroon te onderbreken. De codes werden omgezet in woorden en dit bericht werd weer bezorgd bij de geadresseerde in de vorm van een telegram. Een dergelijke code wordt ook wel morsecode genoemd.

De eerste telefoon

Het patent voor de eerste, echte telefoon werd toegekend aan Alexander Graham Bell. Het toestel bestond uit twee delen: het mondstuk waarmee je kon spreken en het oorstuk waarmee je de ander kon horen. Je stem werd omgezet in een elektrisch signaal en in het andere toestel weer omgezet naar je stemgeluid.

Telefoons van Edison

De telefoon werd doorontwikkeld door Edison. Het gebruik van een koolmicrofoon versterkte het geluid en werd de verstaanbaarheid verbeterd. Dankzij nieuwe technieken werd ook de reikwijdte groter.

Draaischijftelefoons

Telefoons met draaischijven werden gebruikt tussen 1892 en 1970. Hierna volgden telefoontoestellen met drukknoppen. Verdere ontwikkelingen lagen vooral in het gebied van de automatisering van telefooncentrales. Telefonistes konden nu automatisch doorverbinden in plaats van handmatig met kabels.

Mobiele telefonie                         

Vanaf 1980 ontstond er een nieuwe manier van bellen: mobiele telefonie. In een periode van enkele jaren is er een groot netwerk in Nederland aangelegd.

Voip

Telefonie stapte over naar ISDN, ADSL of bellen via een coax- of glasvezelkabel. Door de opkomst van (breedband)internet werd het ook mogelijk om te telefoneren via het internet.

VoIP van Office IT: betrouwbare en flexibele telefonie.

VoIP biedt vele mogelijkheden en kan eenvoudig naar wens worden ingericht. VoIP van office IT heeft veel voordelen:

  • Je hebt geen extra verbinding nodig
  • Kantoren kunnen met minimale bekabeling worden ingericht, de telefonie gaat via het netwerk.
  • Instellingen zijn eenvoudig aan te passen binnen het online beheersysteem, zelfs vanaf je mobiele telefoon door middel van een app.
  • Een intern bedrijfsnummer doorverbinden naar je mobiele telefoon? Geen probleem. Zelfs bellen met alleen een computer en headset is mogelijk!
  • Een goed bereikbare helpdesk die altijd klaarstaat om te helpen bij problemen, zodat jij weer snel verder kunt.

Dus, op zoek naar voordelige, veelzijdige telefonie en uitgebreide en een altijd bereikbare helpdesk? Kies dan voor VoIP van Office IT.

 

Meer info?

Neem contact op met Nick, hij vertelt je graag over de mogelijkheden.