Ergonomie op de werkvloer, wat weet jij ervan?

Ergonomie op de werkvloer, wat weet jij ervan?

Iedereen heeft er wel eens van gehoord: ‘Ergonomie op de werkvloer’. De meeste mensen weten er ook best veel vanaf. Het is belangrijk om een verstelbaar bureau en een goede stoel te gebruiken. Hiermee bevorder je een juiste werkhouding. Rug recht, actieve zithouding, af en toe staand werken, een zit-sta kruk of zelfs een bureaufiets. Allemaal hulpmiddelen voor een betere houding. En vergeet natuurlijk niet die goede computerbril indien nodig, om het turen tegen te gaan.

Ergonomie is ook de juiste hardware gebruiken

Ondanks alle bovengenoemde maatregelen zijn er nog veel mensen met hoofdpijnen, nekklachten en vastzittende schouders en ruggen. Maar wat kun je nog meer doen? Wat nog wel eens wordt vergeten is een goede monitor met de juiste afstelling en een goed toetsenbord op de juiste afstand. Heb je die twee niet goed voor elkaar dan kan jouw hele ergonomische kantoorinrichting volledig teniet worden gedaan. Te kleine lettertjes, onscherp, te hoog, te laag, te ver weg, te dichtbij; allemaal factoren die je houding tijdens het werk veranderen waardoor je weer last kan krijgen van allerlei klachten. Een kwalitatief goede monitor, bij voorkeur met een IPS-paneel, op een verstelbare bureaubeugel kan ervoor zorgen dat een zo’n ideaal mogelijke houding kan worden gecreëerd. En zorg voor een goed toetsenbord dat niet te dichtbij ligt. Pas als je alle factoren voor elkaar hebt verklein je de kans op klachten.

Niet te lang doorwerken

En heb je dan alles echt ergonomisch tiptop voor elkaar? Zorg er dan voor dat je niet te lang achter elkaar doorwerkt. Er zijn richtlijnen voor tussentijdse pauzes maar luister vooral goed naar je lichaam. Probeer je aan te leren om – voordat het zeer gaat doen – even pauze te nemen en te bewegen voor een goede doorbloeding. Zelf gebruik ik heel veel een foam (yoga) rug roller om de doorbloeding op gang te houden en verkrampen van de spieren tegen te gaan. Ontzettend effectief en ze kosten maar een paar tientjes.

Advies nodig? Neem gerust contact op.

Geschreven door Stefan Ooms, eigenaar Office IT.

 

Meer info?

Neem contact op met Nick, hij vertelt je graag over de mogelijkheden.